Reklama

Wyszukaj przepis

Mielone w sosie pieczarkowym.

Dziś piątek no cóż, postu nie ma przecież to nie święta 😂. Tak więc u mnie normalny domowy obiad.
 składniki : 
600 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 mała cebula, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu czarnego, 5 łyżek bułki tartej, 2 jajka, 1,5 łyżki suszonych warzyw, 2 szklanki wody, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 1 czubata łyżka mąki, 1 łyżka natki pietruszki, 10 sztuk średnich pieczarek, 5 łyżek oleju.

 wykonanie : Do miski dodać mięso mielone, jajka, sól, pieprz, bułkę tartą oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Do garnka wlać wodę i dodać suszone warzywa. Na patelnię wlać olej, formować kotlety. Smażyć z obu stron na brązowo. Usmażone kotlety ułożyć w garnku z zagotowaną wodą. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki są już miękkie dodać natkę pietruszki, chwilę zagotować. Następnie śmietanę rozprowadzić z mąką i wywarem z kotletów. Zalać kotlety i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.









Komentarze

Popularne posty