Wstałam rano i już czekała na mnie gęś oskubana i po porcjowana. A mąż do mnie " matka może byś ugotowała czarninę tak dawno nie było " . I rad nie rad zrobiłam tym bardziej że sama ją uwielbiam.
składniki : Porcje gęsi, 2 duże marchewki, 2 łyżki natki pietruszki, korzenie pietruszki ( u mnie małe bo swojska z działki ), 2 duże liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżka suszonych warzyw, sól i ocet według swego smaku, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 2 szklanki krwi.
wykonanie : Do garnka wlać 3 litry wody dodać umyte mięso z gęsi u mnie ( kuper, skrzydła, łapki, szyja, wątroba, serce i żołądek ), marchew przekrojoną oraz ziela angielskie i liście laurowe, od zagotowania gotować na wolnym ogniu jak rosół około 3 godzin. Dodając w międzyczasie suszone warzywa i doprawiając do smaku solą lub przyprawą w formie jarzynki jaką kto lubi. Jak już mięso jest miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować. Następnie do rosołu dodać krew rozprowadzoną z mąką i energicznym ruchem mieszać aby krew się nie zważyła, dodać cukier oraz ocet według swego smaku . Podałam z ziemniakami całymi bo tak uwielbiamy a na wieczór lub jutro będę miała z makaronem drobnym, można też z ryżem lub kluchami ale ja osobiście z kluchami nie lubię.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
sobota, 26 października 2019
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
-
Dzień dobry państwu dziś na obiadek przygotowałam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym niby wielkie nic a jednak obiad wy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz