Kuchnia domowa Agi.

Nerki wieprzowe w sosie ze śmietany.

 składniki : 4 nerki wieprzowe, 2 łyżki suszonych warzyw, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, 1 łyżka natki pietruszki, 1 czubata łyżka mąki, 2 czubate łyżki śmietany 18% 4 szklanki wody.
 wykonanie : Nerki przekroić na pół i porządnie wymoczyć, do garnka dodać wodę oraz suszone warzywa obgotować pokrojone na mniejsze kawałki nerki do czasu wyparowania 2 szklanek wody wtedy nerki są już miękkie, wodę odlać i wypłukać nerki, następnie wymienić wodę wlać 2 szklanki dodać suszone warzywa, ziela angielskie, liść laurowy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki po chwili śmietanę rozprowadzoną w pół szklanki wody z mąką, zalać nerki, doprawić do smaku solą lub jarzynką i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami surówką moją z chyli oraz opieńkami w occie, uwielbiamy podroby każdego rodzaju.

Dziś myślałam co tu zrobić na obiad, a że miałam mrożone nerki i wczoraj od mroziłam to zrobiłam pyszny sos.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam nerek.
    U Ciebie,to zawsze coś ciekawego można znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie są naprawdę pyszne o ile ktoś lubi nerki.

      Usuń

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Co dziś macie na ząbek, u mnie zupka pyszna buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą tak zwany barszcz ukraiński to jedna z naszych najbardzi...