Reklama

Wyszukaj przepis

Grzyby opieńki w occie.

Sezon grzybowy uważam za otwarty, dziś się w miarę czuję więc sobie grzybki ugotuję, w zalewie octowej do obiadów będą gotowe 🤣.
 składniki na zalewę :

 1 szklanka octu, 2,5 szklanki wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, gorczyca.
 wykonanie :

 Około 3 kg małych opieńków, oczyścić, umyć i ugotować ( ja zawsze gotuję 2 razy po 15 - 20 minut w osolonej wodzie ). W międzyczasie ugotować zalewę. Odcedzić na durszlaku. Do słoika włożyć po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego lub kilka kulek pieprzu ( w zależności od wielkości słoika ). Nałożyć grzyby, zalać ugotowaną zalewą. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać wodą i pasteryzować 10 minut. Po ugotowaniu postawić na ściereczce do góry dnem aby wystygły i za ssały. W sam raz na obiady do drugich dan lub jako przekąska do kanapek. Przepis jest sprawdzony robię go od lat. Z tej ilości grzybów wyszło mi 6 słoiczków.











Komentarze

Popularne posty