Kuchnia domowa Agi.

Kompot jabłko - mięta z cynamonem.

Nie miałam nic do picia, a mam swoje jabłka i mięte więc ugotowałam pyszny kompot. Połączenie tych składników okazała się strzałem w dziesiątkę.
 składniki : 1,5 kg jabłek, 20 g świeżej mięty, 1 mała laska cynamonu, miód lub cukier do osłodzenia ( ja dałam miód prawdziwy ).
 wykonanie : Przygotować jabłka, umyć. Mięte również umyć. Następnie jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki lub ósemki ( w zależności od wielkości jabłek ). Do garnka wlać 3 litry wody, zagotować ją i dodać przygotowane jabłka oraz mięte. Po chwili dodać miód. Jak kompot zacznie się gotować dodać łaskę cynamonu. Przez chwilę wszystko zagotować. Ugotowany kompot przykryć pokrywką aby połączyły się smaki. Przelać do dzbanka za pomocą sitka. Bardzo smaczny i orzeźwiający kompot ze swoich produktów bez chemii. Polecam. Po ostudzeniu można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...