Reklama

Wyszukaj przepis

Puchatek gotowany - sernik.

Wczoraj myślałam nad sernikiem na zimno i wymyśliłam, z dwóch zrobiłam jeden wyszedł przepyszny nie spodziewałam się takiego efektu. Ale jak to mówią jak się myśli to się wymyśli. Jest przy nim trochę pracy ale warto. Jest to mój debiut co do sernika na zimno.
 składniki : 2 śmietany z Piątnica po 330 g, 6 jajek, 1 masło 200 g, 1 litr mleka 3,2 procent, 0,5 szklanki cukru, 40 herbatników około, 2 galaretki ( kolor dowolny ), 2 śmietany śnieżka po 60 g.
  Do miski dodać śmietany i jajka.
 Zmiksować śmietanę z jajkami na jednolitą masę. 
  W garnku wstawić mleko.
 Gdy się zagotuje dodać zmiksowaną śmietanę z jajkami.
 Gotować aż powstanie twaróg.
  A woda będzie przezroczysta ( nie może być mleczna ).
 Ugotowany twaróg przecedzić na durszlaku. 
 W blaszce 25 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę ciastek.
 Śmietanę Śnieżkę obie ubić ze szklanką mleka. 
  Masło utrzeć z cukrem.
 Do utartego masła dodać ostudzony twaróg.
 Zmiksować na jednolitą masę.
 Następnie dodać ubitą śmietanę Śnieżkę.
  I zmiksować do połączenia się z twarogiem.
 Gdy już zmiksowane dodać ostudzoną lejącą się galaretkę.
  I również zmiksować do połączenia się całości. 
 Gotową masę wylać na wcześniej przygotowane herbatniki.
 Położyć drugą warstwę herbatników lekko je dociskając w masę.
 Zalać lekko tężejącą galaretką ( na 1 galaretkę 1 szklanka wody gotowanej ).
 Zalać lekko tężejącą galaretką ( na 1 galaretkę 1 szklanka wody gotowanej ).


Komentarze

Popularne posty