Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 15 grudnia 2019

Gulasz z piersi kurczaka.

U mnie dziś nie rosół jak to u każdego, mi zachciało się coś innego. Wyjęłam z zamrażarki pierś z kurczaka brojler miały być schabowe lecz rodzinka wolała gulasz to im przygotowałam wyszedł pyszny, do tego kasza gryczana prażona razem z ryżem.

 składniki : 850 g piersi kurczaka ( mam swoje ),
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
0,5 łyżki czosnku niedźwiedziego,
4 łyżki oleju,
 3 szklanki wody,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam swoją ),
 0,5 łyżki czosnku granulowanego firmy Kamis. Dokładnie taki smak.,
 1 pełna łyżka mąki,
8 łyżek śmietany 30 %.

 wykonanie : Pierś kurczaka pokroić w dowolną kostkę i obsypać przyprawami oraz dodać olej. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się przypraw z mięsem, odstawić na 15 minut aby przyprawy weszły w mięso. Na suchą patelnię dodać mięso z całą zawartością, smażyć następnie dodać czosnek granulowany . I smażyć do wyparowania wody z mięsa. Do garnka z wodą i warzywami przełożyć usmażone mięso, dusić pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie dodać koper. Mąkę ze śmietaną i odrobiną wody rozrobić w słoiku aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania sosu. Obiad podałam tak jak pisałam wyżej z kaszą gryczaną prażoną z ryżem oraz ogórek kiszony.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu