Swojski makaron z żółtek i jednego jajka.
Dziś podam wam przepis na makaron z żółtek, jest przy nim sporo pracy ale warto smak nie do opisania. Musicie sami spróbować i ocenić czy warto, ja jestem zachwycona.
składniki : 2 szklanki Mąka Basia tortowa ( szklanka - kubek arcoroc ),
5 żółtek,
1 całe jajko,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki soli,
wykonanie : Do miski dodać mąkę i żółtka, wyrabiając dodać jedno całe jajko. Całość ugnieść - wyrobić do połączenia się mąki z jajkami. Następnie dodać masło o temperaturze pokojowej. Wyrobić całość z masłem na gładką masę. Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta. Dokładnie rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Obsypać obficie mąką gotowy placek. Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy. Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu. Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce. Z tego przepisu wyszło mi 600 g makaronu.
Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Przelać na durszlak i za hartować zimną wodą.
Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną. Rosół z kaczki wstawić z wszystkimi warzywami i opaloną cebulą. Ugotować, dobrze ugotowany rosół musi się gotować najmniej 3 - 4 godziny na wolnym ogniu. Następnie krew z kaczki miałam 420 g rozmieszać dokładnie z 1 łyżką mąki. Wlać przygotowaną krew do rosołu i gotować na szybkim ogniu aby nie było kluchów z krwi, cały czas w czasie gotowania mieszać.
składniki : 2 szklanki Mąka Basia tortowa ( szklanka - kubek arcoroc ),
5 żółtek,
1 całe jajko,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki soli,
wykonanie : Do miski dodać mąkę i żółtka, wyrabiając dodać jedno całe jajko. Całość ugnieść - wyrobić do połączenia się mąki z jajkami. Następnie dodać masło o temperaturze pokojowej. Wyrobić całość z masłem na gładką masę. Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta. Dokładnie rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Obsypać obficie mąką gotowy placek. Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy. Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu. Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce. Z tego przepisu wyszło mi 600 g makaronu.
Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Przelać na durszlak i za hartować zimną wodą.
Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną. Rosół z kaczki wstawić z wszystkimi warzywami i opaloną cebulą. Ugotować, dobrze ugotowany rosół musi się gotować najmniej 3 - 4 godziny na wolnym ogniu. Następnie krew z kaczki miałam 420 g rozmieszać dokładnie z 1 łyżką mąki. Wlać przygotowaną krew do rosołu i gotować na szybkim ogniu aby nie było kluchów z krwi, cały czas w czasie gotowania mieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz