Reklama

Wyszukaj przepis

Swojski makaron z żółtek i jednego jajka.

Dziś podam wam przepis na makaron z żółtek, jest przy nim sporo pracy ale warto smak nie do opisania. Musicie sami spróbować i ocenić czy warto, ja jestem zachwycona.

 składniki : 2 szklanki Mąka Basia tortowa ( szklanka - kubek arcoroc ),
 5 żółtek,
1 całe jajko,
 0,5 łyżeczki soli,
 0,5 łyżeczki soli,

 wykonanie : Do miski dodać mąkę i żółtka, wyrabiając dodać jedno całe jajko.
  Całość ugnieść - wyrobić do połączenia się mąki z jajkami.
  Następnie dodać masło o temperaturze pokojowej. 
  Wyrobić całość z masłem na gładką masę.
  Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta.
 Dokładnie rozwałkować na bardzo cieniutki placek. Obsypać obficie mąką gotowy placek.
 Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy.
  Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu. 
 Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce. Z tego przepisu wyszło mi 600 g makaronu.

 Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
 Przelać na durszlak i za hartować zimną wodą.

  Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną.
 Rosół z kaczki wstawić z wszystkimi warzywami i opaloną cebulą. Ugotować, dobrze ugotowany rosół musi się gotować najmniej 3 - 4 godziny na wolnym ogniu.
 Następnie krew z kaczki miałam 420 g rozmieszać dokładnie z 1 łyżką mąki. Wlać przygotowaną krew do rosołu i gotować na szybkim ogniu aby nie było kluchów z krwi, cały czas w czasie gotowania mieszać.

Komentarze

Popularne posty