Reklama

Wyszukaj przepis

Swojski makaron z żółtek i jednego jajka

Dziś podam wam przepis na makaron z żółtek, jest przy nim sporo pracy ale warto smak nie do opisania. Musicie sami spróbować i ocenić czy warto, ja jestem zachwycona

składniki:

2 szklanki Mąka Basia tortowa ( szklanka - kubek ARCOROC ),
5 żółtek,
1 całe jajko,
0,5 łyżeczki soli

wykonanie:

Do miski dodać mąkę i żółtka wyrabiać całość za pomocą dłoni zaś w trakcie wyrabiania ciasta wbić całe jajko i nadal wyrabiać do połączenia się w jedną całość mąki z jajkami

 Jak już mamy przygotowane ciasto wtedy dodać masło o temperaturze pokojowej i nadal wyrabiać ciasto do czasu aż wchłonie całe dodane masło, można masło rozpuścić tylko aby nie było gorące musi być ostygnięte

   . 

Na stolnicy lub stole wysypać mąkę, położyć połowę ciasta i rozwałkować go jak najcieniej. Obsypać obficie mąką gotowy placek

   .
  

Zwinąć w rulon, można wcześniej rozwałkowany przeciąć na pół aby makaron był krótszy. Na desce położyć rulon i nożem ucinać dowolną grubość makaronu, mogą być grubsze wstążki lub cieniutki taki do rosołu

   

   

 Tak przygotowany makaron rozłożyć na ściereczce. Z tego przepisu wyszło mi 600 g makaronu, jeżeli zrobimy za dużo makaronu w niczym to nie przeszkadza po prostu wystarczy go wysuszyć i przełożyć do szczelnie zamkniętego opakowania będzie jak znalazł do na przykład kolejnego rosołu


Do garnka wlać wodę, posolić wrzucać gotowy makaron. I od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 15 minut

 Przelać na durszlak i zahartować zimną wodą aby makaron się nie skleił 


  Podawać kto z czym lubi u mnie na zamówienie męża z czarniną

Rosół z kaczki wstawić z wszystkimi warzywami i opaloną cebulą. Ugotować, dobrze ugotowany rosół musi się gotować najmniej 3 - 4 godziny na wolnym ogniu

Następnie krew z kaczki miałam 420 g rozmieszać dokładnie z 1 łyżką mąki. Wlać przygotowaną krew do rosołu i gotować na szybkim ogniu aby nie było kluchów z krwi, cały czas w czasie gotowania mieszać


Komentarze

Popularne posty