Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 30 stycznia 2020

Ala' rogaliki z twarogiem z ciasta francuskiego.

Dziś dzień rogalika a Agnieszka szybko fika i zawija rogalika. Dość żartów podam wam przepis na szybkie w wykonaniu rogaliki, szybko się je robi a jeszcze szybciej znikają. Mam nadzieję że przypadnie wam przepis do waszych gustów.

 składniki : 2 ciasta francuskie po 300 g,
250 g - 500 g twarogu lub dowolnej marmolady,
1 jajko,
2 łyżki cukru kryształ.
 wykonanie : Przygotować twaróg ja twaróg dodaję do miski słodzę około 5 łyżek i dodaję trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %, wszystko dokładnie wygnieść widelcem do połączenia się składników.

 Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż na dwa paski, następnie pociąć w trójkąty i na każdy trójkąt położyć 1 łyżeczkę przygotowanego twarogu lub marmolady.


 Na tak przygotowane ciasto z twarogiem lub marmoladą zawijać rogaliki. Gotowe ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

 Następnie przygotować jajko, roztrzepać je widelcem. Posmarować przygotowane rogaliki roztrzepanym jajkiem i obsypać obficie cukrem kryształ.


 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
 Rogaliki wyszły tak smaczne że zniknęły zanim zdążyłam się obrócić. Polecam dla dzieci, gości i nie tylko.

 Na obiad robiłam ziemniaki w całości oraz bigos który miałam w słoikach zawekowany. https://swojskiejedzonko72.blogspot.com/2019/12/bigos-z-duza-iloscia-miesa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu