Reklama

Wyszukaj przepis

Babeczki kokosowe.

Jak już wiecie bardzo uwielbiam przesiadywać w kuchni, piec, gotować a zwłaszcza jak coś sobie wymyślę i uda się to w stu procentach. Tak jak dzisiejsze babeczki bardzo lubię kokos i aromat migdałowy połączenie tych dwóch składników okazało się strzałem w dziesiątkę. Podczas pieczenia zapach unosił się po całym domu a gdy się upiekły nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze gorące wiem że tak nie wolno ale pokusa była silniejsza.

 składniki : 4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
2,5 szklanki wiórek kokosowych,
kilka kropel aromatu migdałowego,
0,5 szklanki mleka,
3/4 szklanki oleju,
szklanka - kubek arcoroc.

 wykonanie: Do miski dodać jajka oraz cukier, wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę.
 Do gotowej masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromatem i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką.
 Następnie dodać wiórki kokosowe, mleko oraz olej i również zmiksować do połączenia się składników.

 Blaszkę na babeczki wyłożyć papierowymi foremkami. Nalewać małą chochlą ciasta pozostawiając od góry około 1,5 cm przestrzeni.

 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone i ostudzone babeczki wyciągnąć z papierowych foremek wychodzą idealnie.

 Babeczki wyszły przepyszne mięciutkie, puszyste rozpływają się w ustach. Z tego przepisu wyszło mi 33 babeczki.



Komentarze

Popularne posty