Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 6 stycznia 2020

Rolada " Żyrafa ".

Z racji tego że dziś Święto Trzech Króli wczoraj przygotowałam świetne moim zdaniem ciasto, ale to już sami musicie ocenić 😂. Moim zdaniem wyszło pysznie, puszysta bez dwóch zdań. Pięknie wygląda i świetnie nadaje się na imprezę, urodziny, imieniny i wiele innych świąt polecam serdecznie sama ją wymyśliłam i jestem bardzo zadowolona z efektu.

 składniki : 4 jajka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mąki pszennej,
 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżka kakao ( E. Wedel ).
 wykonanie : Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli oraz cukier i ubijać aż białka będą błyszczące. Gdy białka są już wystarczająco ubite dodawać po jednym żółtku i ubijać do połączenia się białek z żółtkami. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części, do drugiej dodać kakao i również wymieszać łyżką. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia układać na przemian po 1,5 - 2 łyżki każdego z ciast ( wyrównać, zakleić dziury ). Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 18 minut w zależności od piekarnika. Jeszcze gorącą roladę położyć do góry dnem na ściereczce, zdjąć papier. I szybko zwinąć roladę razem ze ściereczką, odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Roladę przełożyć kto czym ma ochotę u mnie jest z galaretkami. Jest szybka w wykonaniu i bardzo pulchna a znika szybciej niż to możliwe, polecam serdecznie.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu