Gęsie uda podsmażane.
Jak już wiecie bo pisałam nie raz mam swój drób, tak więc dziś przygotowałam gęsie uda inaczej. Podam wam z miłą chęcią przepis może skorzystacie. Jak wiecie swojski drób o wiele dłużej się gotuje czy też piecze dlatego ja dziś najpierw obgotowałam mięso a następnie je usmażyłam ale to już będzie w przepisie.
składniki : 4 uda gęsi + 4 przedramienia gęsi,
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
2 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
5 - 6 łyżek oleju,
1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte uda i przedramienia gęsi, liście laurowe i ziela angielskie. Gotować około 3 godziny wtedy mięso będzie mięciutkie, w czasie końcowego gotowania dodać do mięsa gotującego się w rosole ulubiona przyprawę z solą.
Gdy mięso jest już dość miękkie, wyjąć go z rosołu, na patelnię dodać olej ułożyć mięso uda i przedramienia, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano. Rosołu oczywiście nie wylewać (ja np. jutro ugotuję na nim pyszną zupkę ).
Obiad podałam z ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej.
składniki : 4 uda gęsi + 4 przedramienia gęsi,
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
2 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
5 - 6 łyżek oleju,
1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte uda i przedramienia gęsi, liście laurowe i ziela angielskie. Gotować około 3 godziny wtedy mięso będzie mięciutkie, w czasie końcowego gotowania dodać do mięsa gotującego się w rosole ulubiona przyprawę z solą.
Gdy mięso jest już dość miękkie, wyjąć go z rosołu, na patelnię dodać olej ułożyć mięso uda i przedramienia, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć z obu stron na rumiano. Rosołu oczywiście nie wylewać (ja np. jutro ugotuję na nim pyszną zupkę ).
Obiad podałam z ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej.
Komentarze
Prześlij komentarz