Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 4 stycznia 2020

Gulasz z piersi kaczki z kaszą.

Dziś obiadek późno no ale niestety swojski drób o wiele dłużej się przygotowuje niż kupne, no ale nie ważne, najważniejsze że smacznie i wszyscy się najedli. Oprócz obiadu zrobiłam jeszcze wymyślony sernik ale przepis podam jak zastygnie.

 składniki : 1,5 kg piersi z kaczki ( u mnie z dwóch swojskich ),
 2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam z Organic - Fabryka Smaku ),
  2 łyżki przyprawy do kaczki,
 0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej w proszku,
2 łyżki oleju, 
 4,5 szklanki wody,
 1 łyżka mąki,
3 łyżki śmietany 12 %, 
 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego, 
 5 ziarenek ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe.
 wykonanie : Pierś kaczki razem ze skórą pokroić w dowolną kostkę. Obsypać przyprawami czyli przyprawą do kaczki, pieprzem cytrynowym i olejem, wszystko wymieszać następnie dodać paprykę czerwoną i również wymieszać odstawić na 15 minut aby przyprawy weszły w mięso. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię i go podsmażyć. Następnie dodawać stopniowo wodę, ziela angielskie oraz liście laurowe i dusić cały czas pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gdy mięso jest już miękkie dodać suszoną włoszczyznę i nadal dusić. Gdy warzywa suszone są już miękkie śmietanę rozprowadzić z wodą i mąką, zalać mięso i zagotować do powstania sosu. Obiad podałam z dwoma kaszami razem prażonymi jęczmienną i gryczaną oraz ogórek kiszony swój.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu