Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszna wilgotna baba z jagodami

Moja babka oszalała i z foremki wyjść zachciała ,ale pod koniec pieczenia zrezygnowała i na miejscu została. Ma też góry i doliny fajne jej wychodzą miny oszalała, zwariowała chyba za dużo proszku lub owoców dostała bo śmiesznie wypływała. Jest grubiutka i pulchniutka z chęcią ją jemy i z czasem kolejną upieczemy. Wymyślone przepisy najlepiej mi wychodzą tu dodam tu odejmę i baby wychodzą jak ta lala 

składniki:

5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
kilka kropel aromatu rumowego,
1 szklanka jagód leśnych lub innych owoców,
szklanka - kubek ARCOROC

polewa:

2 łyżki masła,
2,5 łyżki kakao,
5 łyżek gotowanej wody,
3 - 4 łyżki cukru

wykonanie polewy: 

Wszystkie składniki rozpuścić nie gotować

wykonanie:

Do miski dodać jajka oraz cukier, zmiksować na puszystą masę na tak zwany KOGEL-MOGEL. Następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz aromat i wszystko zmiksować do połączenia się składników


Gotowe ciasto przelać do foremki 40/12 wyłożonej papierem do pieczenia. przygotować jagody ( ja miałam mrożone ). Jagody wysypać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 1 godzinę i 5 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut




Wyjąć z blaszki, oddzielić ciasto od papieru. Można polać polewą i posypać wiórkami ( ja polewę robię sama ) lub kto czym ma ochotę


 Ciasto w sam raz do kawy lub dla niespodziewanych gości polecam serdecznie


Komentarze

  1. Piękne rymy częstochowskie! Gratuluję finezji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję serdecznie jakoś tak same wpadają do głowy 😂

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy dodajemy olej?? Bo zamierzam upiec a w przepisie nie ma. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty