Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 5 stycznia 2020

Babka ziemniaczana.

Powiem tak było dziś spaghetti ale to nie moja bajka, ale dzieci bardzo lubią. Dlatego zrobiłam jeszcze dodatkowo babkę z ziemniaków, już tak dawno nie miałam że z miłą chęcią się zjadło. Wyszła bardzo dobra aż rozpływała się w ustach, fakt że tarłam ziemniaki ręcznie ale tylko tak najbardziej nam smakuje czy to babka czy placuszki.

 składniki : 1 kg ziemniaków już obranych,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
200 g boczku wędzonego parzonego,
 2 pętka kiełbasy krótkiej dowolnej,
1 średnia cebula,
 3 jajka.
 wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków ( ostrej ). Przygotować boczek, pokroić go w grubszą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę a kiełbasę obrać ze skórki i pokroić dowolnie, na patelni podsmażyć najpierw boczek następnie dodać cebulę i kiełbasę i wszystko razem podsmażyć jeszcze przez chwilę. Do startych ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz oraz ostudzony boczek z cebulą i kiełbasą. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, całość przełożyć do foremki 25 * 12,5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 1 godzinę i 55 minut, 10 minut przed końcem zwiększyć temperaturę na 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, następnie poprzecinać foremkę i kroić na dowolne kawałki. Babkę podałam z kwaśną śmietaną ponieważ tak lubimy najbardziej.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu