Kuchnia domowa Agi.

Frytki " kamyczki ".

Dziś wielki post w planach miałam pieczarkową ale zrobię ją jutro. Dziś syn zażyczył se frytek powiedział tak : " mamo zrób frytki ale te co ty nam często robisz no wiesz te kamyczki ", więc nie długo myślałam i wzięłam się za obieranie ziemniaków i przygotowanie kamyczków. Nie wiele osób zna taki rodzaj frytek u mnie dzieci nimi się zajadają bardziej niż tradycyjnymi.

 składniki : 2 kg ziemniaków ( można więcej ),
0,5 - 1 litra oleju,
sól lub przyprawa do ziemniaków.
 wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę jak do zupy, ( może być większa kostka ). Umyte osuszyć na durszlaku aby wyciekła z nich woda, w między czasie w głębokiej patelni postawić olej aby się rozgrzał.
 Tak przygotowane kamyczki wrzucać na rozgrzany olej ( ja wrzucałam na dwa razy ) i smażyć do pokazania się złotego koloru, kamyczki co jakiś czas obracać górę do dołu i tak na przemian.

 Usmażone kamyczki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i obsypać solą lub przyprawą do ziemniaków.

 Takie frytki kamyczki nadają się do jedzenia z solą lub przyprawą do ziemniaków, keczupem, sosem ulubionym jak również jako dodatek do dania głównego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa barszcz czerwony do ziemniaków

Czy lubicie barszcz czerwony z tartych ziemniaków taki do ziemniaków ugotowanych osobno ze skwarkami od słoniny. Ja dziś zaserwowałam barszc...