Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 17 lutego 2020

Sernik z kaszy manny.

Podam wam dziś ulepszoną moją wersję tego ciasta - deseru. Inni nazywają to ciasto  " kaszak " ponieważ jest z kaszy manny. Nie wiem czy wam przypadnie do gustu bo przecież nie każdy lubi kaszę manną, my uwielbiamy kaszę manną zwłaszcza z sokiem malinowym. Ale deser wyszedł super zwłaszcza z dodatkami jakie dodałam ale to już będzie w przepisie. Dlatego zapraszam.

 składniki : 5 szklanek mleka + 0,5 szklanki mleka do bitej śmietany,
1 szklanka cukru,
14 łyżek kaszy manny,
0,5 kostki margaryny tortowa lub masło,
2 paczki herbatników po 200 g każda,
3 dowolne galaretki,
1 opakowanie bitej śmietany,
3 szklanki gotowanej wody ( do galaretek ).
 wykonanie : Do garnka wlać mleko gdy się zagotuje wsypać kaszę manną i ją ugotować na gęsto, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
 W czasie gdy kasza stygnie przygotować galaretki, każdą rozpuścić w 1 szklance gorącej gotowanej wody. Rozrobione galaretki odstawić do ostygnięcia.


W czasie gdy galaretki stygną, zimną kaszę manną zmiksować z margaryną lub masłem na jednolitą masę. Blaszkę 30 * 20 wyłożyć dno ciastkami można też biszkoptami. Bitą śmietanę zmiksować w pół szklanki przegotowanego zimnego mleka.

Jak już mamy zmiksowaną kaszę manną z margaryną lub masłem. A bita śmietana jest już ubita, dodać ją do zmiksowanej kasy manny i wymieszać dokładnie łyżką.
Masę podzielić na dwie części i do każdej po kolei dodawać zimną galaretkę ( nie musi być stężała ).  Dokładnie wymieszać do połączenia się kaszy z galaretką.
Dokładnie wymieszaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki, nakryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć drugą warstwę przygotowanej masy z inną galaretką.


Nakryć ostatnią warstwą herbatników, można na wierzch ułożyć dowolny owoc i zalać trzecią przygotowaną wcześniej galaretką. Wstawić tak przygotowane na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Ciasto deser wyszło bardzo smaczne a za sprawą galaretek smak ma słodko - kwaskowaty. Nadaje się na imprezę np. dla dzieci. Ale to już musicie sami ocenić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu