Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 3 lutego 2020

Zupa z kaszą pęczak.

Tak jak wczoraj pisałam na wywarze z kaczki zupy nagotowałam. Jest pyszna i zdrowa bo pęczak i kolorowa. Dużo warzyw wywar z kaczki szkoda że w niej nie mogą być buraczki. Rodzinka z chęcią się zajada a ja szczęśliwa jak marmolada.

 składniki : 1,5 litra rosołu z dnia poprzedniego,
0,5 litra przegotowanej wody,
1 szklanka kaszy pęczak ( szklanka - kubek arcoroc ),
3 łyżki liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 korzeń pietruszki ( lub jeśli swoje to kilka małych ),
6 dużych lub 12 małych ziemniaków.
 wykonanie : Kaszę pęczak zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Przygotować z lodówki wywar z kaczki lub rosół (u mnie była aż galaretka ). Odcedzoną na durszlaku kaszę dodać do wywaru, dolać pół litra przegotowanej wody i gotować na wolnym ogniu do czasu aż pęczak napęcznieje i będzie miękki.


 Gdy pęczak jest już dość miękki dodać warzywa, chwilę pogotować następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości ziemniaków.


 Zupa wyszła bardzo smaczna, nadmiar tłuszczu zebrałam (mam swoje kaczki więc są dość tłuste ). Powiem szczerze nie warto wylewać rosołu ponieważ zawsze każda zupa na rosole wyjdzie bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu