Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z kaszą pęczak

Tak jak wczoraj pisałam na wywarze z kaczki zupy nagotowałam. Jest pyszna i zdrowa bo pęczak i kolorowa. Dużo warzyw wywar z kaczki szkoda że w niej nie mogą być buraczki. Rodzinka z chęcią się zajada a ja szczęśliwa jak marmolada

składniki:

1,5 litra rosołu z dnia poprzedniego,
0,5 litra przegotowanej wody,
1 szklanka kaszy pęczak ( szklanka - kubek ARCOROC ),
3 łyżki liści pora,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka liści lubczyk - magii,
1 korzeń pietruszki ( lub jeśli swoje to kilka małych ),
6 dużych lub 12 małych ziemniaków

wykonanie:

Kaszę pęczak zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Przygotować z lodówki wywar z kaczki lub rosół (u mnie była aż galaretka ). Odcedzoną na durszlaku kaszę dodać do wywaru, dolać pół litra przegotowanej wody i gotować na wolnym ogniu do czasu aż pęczak napęcznieje i będzie miękki



Gdy pęczak jest już dość miękki dodać warzywa, chwilę pogotować następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości ziemniaków



Zupa wyszła bardzo smaczna, nadmiar tłuszczu zebrałam (mam swoje kaczki więc są dość tłuste ). Powiem szczerze nie warto wylewać rosołu ponieważ zawsze każda zupa na rosole wyjdzie bardzo smaczna


Komentarze

Popularne posty