Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 1 lutego 2020

Naleśniki z twarogiem zasmażane.

Jakby tu zacząć? Rodzince zachciało się naleśników a że ja bardzo lubię je smażyć to od razu wzięłam się za robotę. Co raz to wymyślam nowy przepis na ciasto i za każdym razem mnie zaskakuje, co jedno to lepsze. Te naleśniki czyli zasmażane bardzo lubimy na słodko z twarogiem lub na słono z parówką i serem również zapiekane.

 składniki : 3 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka 3,2 %,
2 jajka,
1 szklanka zimnej wody,
szczypta soli,
szklanka - kubek arcoroc.
 wykonanie : Do miski dodać składniki i wszystko zmiksować do połączenia się całości.
 Na patelnię o średnicy 25 cm wlać łyżeczkę oleju, następnie wlać chochlę ciasta naleśnikowego i usmażyć z obu stron ( ale każdy wie jak smażyć naleśnik ).

 Z tej porcji składników wyszło mi trzynaście naleśników ( jeśli ktoś potrzebuje większej ilości wystarczy zwiększyć składniki ). W między czasie przygotować twaróg ja na pół kilograma twarogu daję 5 łyżek cukru i 2 łyżki kwaśnej śmietany.

 Na usmażone naleśniki nakładać wcześniej przygotowany twaróg i zwijać dowolnie, ja zawijałam w rulonik czyli : ( dwa boki zawijałam do środka i następnie zwijałam w rulon ).

Na patelnię wlać olej, ułożyć  z farszem  naleśniki i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

 Tak usmażone naleśniki można jeść na gorąco jak również na zimno.
 Naleśniki tak podsmażone nadają się idealnie na śniadanie jak również na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu