Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 15 marca 2020

Kotlet łopatkowy z musztardą.

Wróciłam do domu, czuję się dobrze nic mi nie dolega, nie martwcie się o mnie. Tak więc dziś wstawiam mój pierwszy obiad po podróży wczoraj już nie miałam sił ale dziś lepiej się czuję i zrobiłam obiad. U mojej przyjaciółki robiłam makaron jeśli chcecie przepis znajduje się na moim blogu.

 składniki : 1 kg łopatki chudej,
5 jajek,
20 łyżek bułki tartej,
1 łyżka płaska musztardy ( w zależności ile kawałków mięsa ),
olej lub smalec do smażenia,
sól i pieprz ( według siebie ).
 wykonanie : Mięso z łopatki pokroić  dowolnej grubości plastry. Następnie każdy plaster ubić tłuczkiem do kotletów schabowych, posolić z każdej strony i posypać pieprzem.
 Jak już mięso jest ubite przygotować jajka, roztrzepać je widelcem z dodatkiem przyprawy z solą oraz przygotować bułkę tartą. Gdy już to przygotowane każdy kotlet osobno nasmarować musztardą ( ja dałam kremową ).


 Gdy mamy już posmarowane musztardą kotlety, na patelni rozpuścić smalec lub rozgrzać olej. Każdy kotlet zanurzyć z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor.

 Ja zmieniam olej po każdym smażeniu  olej i rozgrzewam go na nowo. Obiad podałam z ziemniakami oraz ogórek kiszony.

2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu