Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne.
składniki na ciasto :
4 żółtka,
0,5 szklanki cukru,
2 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
120 g margaryny tortowa.
masa jabłkowa :
1 kg jabłek ( u mnie gruszkowe ),
1,5 łyżki galaretki malinowej lub inny smak,
1 łyżeczka soku z cytryny.
piana z białek :
4 białka,
szczypta soli,
1 szklanka cukru,
1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
wykonanie : Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę.
Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką.
Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem.
Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię.
Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia.
Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Dziś sobota każdy o tym wie nie ma co ukrywać, a zatem co króluje u was w czasie pory obiadowej na stole ? ja dziś przygotowałam pyszne ćwia...
-
Maj jak to maj pogoda nas nie rozpieszcza i często mamy przeziębienia tak jak właśnie ja obecnie na nic nie mam siły katar po pachy 😂😂😂😂...
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
Bardzo fajny i prosty przepis. Ja zawsze podsmażam jabłka. Następnym razem wypróbuję Twój sposób :)
OdpowiedzUsuńA po co dodawać sobie więcej pracy tak jest szybciej 😉
Usuń