Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 31 marca 2020

Pieczone udka.

Polecę wam dziś pysznego soczystego kurczaka a właściwie uda z kurczaka mam swojego brojlera, dlatego zaznaczę że swojskie dłużej się piecze niż kupne ale to nie ważne bo czas pieczenia sobie skrócicie ja wam podam przepis po prostu jak robiłam, a wyszedł naprawdę smaczny i soczysty.

 składniki :
1,600 g ćwiartek z kurczaka ( mam swojskie z brojler ),
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
0,5 łyżki czosnku granulowanego,
1 płaska łyżka soli,
1 szklanka wody ( szklanka pojemność 210 ml ).
 wykonanie : Ćwiartki z kurczaka podzielić na części. Każdą z części od strony skóry ponacinać aż do mięsa. Posypać przyprawami i dokładnie przyprawy wetrzeć w mięso aby przeszedł zapach przypraw na mięso, tak przygotowane odstawić na 20 minut.


 Gdy mięso odstało swój czas ułożyć je na suchej patelni skórą w stronę patelni i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone uda przełożyć do naczynia żaroodpornego , posolić, wlać wodę przykryć folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, nastawić piekarnik na 230 stopni i piec 2 godziny i 10 minut, co jakiś czas przekręcając mięso. 20 minut przed końcem czasu zdjąć folię lub pokrywę i zapiec mięso z obu stron do ładnego zarumienienia się.

 Obiad podałam z kaszą kuskus, sosem z pieczonego się mięsa oraz surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu