Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 20 marca 2020

Placki ziemniaczane z pieczarkami.

Dziś międzynarodowy dzień bez mięsa, dlatego wymyśliłam sobie placki inne niż zawsze. Miałam pieczarki kupione dość dawno a żeby się nie zmarnowały wymyśliłam takie oto danie i nie żałuję bo połączenie ziemniaków z grzybami wyszło pyszne. Rodzinka bardzo się zajadała a do placków szklankę zimnego mleka dostała. Już wiecie że lubię eksperymentować w mojej kuchni. Polecam serdecznie ten przepis może się skusicie.

 składniki : 1,5 kg ziemniaków,
500 g pieczarek,
2 jajka,
1 średnia cebula,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia.
 wykonanie : Pieczarki bez nóżek oczyścić i pokroić na mniejsze części. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na rumiano następnie dodać przygotowane pieczarki posolić je trochę i dodać pieprz, smażyć tak długo aż wyparuje z pieczarek cała woda.


 Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zmielić maszynką z tarką do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać ostudzone ziemniaki, jajka oraz sól według swego smaku, wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się ziemniaków startych z resztą.



 Następnie dodać mąkę i również wymieszać dokładnie do połączenia się składników.

 Na patelnię wlać ojej rozgrzać go i nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na talerzu, wyszło mi z tego przepisu 16 placków.


 Gotowe placki placki podałam z zimnym mlekiem oraz kleksem kwaśnej śmietany. Można również podawać z dowolnymi sosami lub gulaszem z mięsem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu