Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 21 marca 2020

Babeczki z kawałkami jabłka.

Na nudę najlepsze pieczenie babeczek zrobią je nawet dzieci, ponieważ przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jak to mówią kto lubi piec i gotować zrobi z niczego coś. Ponieważ jest sobota i niedziela może ktoś przyjść w odwiedziny choć teraz podczas siedzenia w domu, ale jakby  co są upieczone i do kawy nadają się idealnie.

 składniki : 4 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 szklanki oleju,
0,5 szklanki mleka,
3 jabłka 400 g,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cukru cynamonowego ( można pominąć ).
 wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i miksować na najwyższych obrotach na pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel.
 Gdy już mamy ubitą masę jajeczną wsypać mąki obie, proszek do pieczenia wlać mleko i olej i wszystko zmiksować do połączenia się składników.

 Zmiksowane ciasto odstawić a w międzyczasie przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Przygotowane jabłka wsypać do ciasta, dodać cukier cynamonowy ( nie koniecznie ), wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z jabłkami.


Do foremki na babeczki włożyć papierowe foremki, nakładać po 1,5 - 2 łyżek ciasta pozostawiając od góry około 1,5 cm wolnego miejsca.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Gdy babeczki wystygną po upieczeniu wyciągnąć je z papierowych foremek i ułożyć na paterze.


 Tak przygotowane babeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie. Polecam babeczki wyszły bardzo smaczne a jabłko w nich bardzo miękkie i dobrze się komponuje z ciastem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu