Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 3 marca 2020

Pyszne ciasto majonezowe z jagodą goja.

Nie wiecie co zrobić z majonezem który wam pozostanie ? Chciałabym wam podać świetny przepis na ciasto jest super wilgotne i bardzo smaczne nadaje się do kawy ja również na Wielkanoc jako baba. Ja używam w moim domu tylko majonezu Kętrzyńskiego ale można dodać dowolny majonez tak podejrzewam. Przepis jest bardzo prosty przygotuje je nawet dziecko, więc zapraszam po przepis.

 składniki : 5 jajek,
2 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 budynie po 64 g każdy ( ja dałam śmietankowy ),
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 sporych łyżek majonezu,
1 szklanka mleka,
1 szklanka oleju,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżek jagód goi,
1 jabłko.
wykonanie : Do miski dodać jajka wsypać cukier i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę czyli tak zwany kogel - mogel.

 Gdy już zmiksujemy jajka z cukrem dodać resztę składników sypkich oraz majonez, mleko i olej i także zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

 W między czasie jagody goi zalać wrzątkiem na parę minut, odcedzić je na sitku i wystudzić. Chłodne dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać całość łyżką.


 Gotowe ciasto przelać do foremki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać jabłko pokrojone w plasterki ( nie koniecznie ).

 Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do suchego patyczka ( ja piekę na kratce od piekarnika aby dół też był rumiany ). Upieczone ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto jest już chłodne wyjąć z papierem na ściereczkę aby od dołu nie zaparowało.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować ( ja lukru nie cierpię dlatego wolę cukier puder ). Ciasto idealnie nadaje się dla gości, do kawy jak również na przyjęcie. Majonez nie jest wyczuwalny.



 A tak na marginesie na obiad miałam rosół ze swojskiej kury z ziemniakami ( nie śmiejcie się nam tak rosół smakuje najbardziej to smaki mojego dzieciństwa ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu