Jak już wiecie lubię kombinować i eksperymentować w kuchni. Ostatnio moja rodzina zakochała się w domowym makaronie który robię i jak tylko nadarza się okazja na obiad z makaronem to proszą aby zrobić swój makaron nie bardzo chcą jeść już kupny, a ja z miłą chęcią przygotowuję taki właśnie makaron. Rodzinka jest bardzo zadowolona i oczywiście najedzona.
składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml ),
1 jajko,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
0,5 szklanki mocno ciepłej przegotowanej wody ( ale nie gorącej ),
2 łyżki oleju.
wykonanie : Do miski dodać sypkie składniki oraz jajko. Dolewając mocno ciepłą wodę do sypkich produktów szybkim ruchem mieszając łyżką aby ciasto się nie sparzyło połączyć całość.
Następnie wszystko wyrobić ręką do połączenia się składników, gdy już wszystko jest połączone dodać olej i dalej wyrabiać ręką do wchłonięcia całego oleju w ciasto. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie. Po wyrobieniu pozostawić pod ściereczką aby ciasto odpoczęło.
Jak już ciasto odpoczęło tak około 10 - 15 minut, podzielić je na dwie lub cztery części. Następnie jeden kawałek ciasta wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na cieniutki placek tak zwany papier.
Rozwałkowany placek obsypać dość obficie mąką i ją po wcierać w ciasto. Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na mniejsze paski, następnie zwijać każdy osobno w rulonik i za pomocą noża lub przyrządu do frytek ucinać dowolną grubość makaronu.
Gdy już wszystkie ciasto jest rozwałkowane i pocięte na makaron, wyłożyć makaron na ściereczce posypać mąką i rozłożyć po całej długości ściereczki, w między czasie wstawić wodę posolić ją.
Jak już woda się zagotuje wkładać przygotowany makaron ( jeśli duży garnek można włożyć na raz ale jeśli mniejszy to gotować na dwa lub trzy razy ). Jak już makaron wypłynie na wierzch dolać do gotującego się makaronu około 2 łyżek oleju ( aby się nie sklejał ) i całość gotować od 3 - 5 minut na wolnym ogniu. U gotowany makaron przelać na durszlak i przelać go zimną wodą mieszając aby się zahartował.
Makaron wyszedł bardzo smaczny wyszło go surowego ponad 500 g. Domowy makaron podałam z żołądkami drobiowymi w sosie śmietano - chrzanowym oraz surówką z białej rzodkiewki i koperku ze śmietaną.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Maj jak to maj pogoda nas nie rozpieszcza i często mamy przeziębienia tak jak właśnie ja obecnie na nic nie mam siły katar po pachy 😂😂😂😂...
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Dziś sobota każdy o tym wie nie ma co ukrywać, a zatem co króluje u was w czasie pory obiadowej na stole ? ja dziś przygotowałam pyszne ćwia...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz