Kuchnia domowa Agi.

Ciasteczka " ślimaki " z masą krówka.

Jak człowiek nie wie co zrobić z czasem to siedzi i wymyśla ciasteczka, hmm wymyśla ? raczej piecze bo już kiedyś robiłam takie tylko z inną masą lub nawet z marmoladą. Powiem wam że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, na pewno bardzo ucieszą się dzieci z takich słodkości ale myślę że nie tylko dzieci. Zatem zapraszam po przepis nic specjalnego a jednak.

składniki :
1 ciasto francuskie 300 g,
1 puszka masy krówka 400 g,
1 jajko.
wykonanie : Gotowe ciasto francuskie rozwinąć, wyłożyć na nie masę krówka i rozsmarować po całości ( nie musi być równo ).
Jak już mamy rozsmarowaną masę wtedy zawijać ciasto jak roladę (nie musi być ścisło ). Zawinięte ciasto kroić w krążki po 2 cm.


Pokrojone krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krążki układać odkrojoną częścią w stronę blaszki, następnie posmarować wcześniej roztrzepanym całym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci czy niespodziewanych się gości. Ciasteczka zrobiłam z jednej porcji ciasta jeśli ktoś potrzebuje większej ilości wystarczy zwiększyć produkty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...