Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 16 kwietnia 2020

Zupa bigosowa.

Nie macie pomysłu na zupę podam wam przepis który dziś wymyśliłam, miałam bigos ze świąt zagotowany w słoikach więc wymyśliłam taką zupkę, możecie się śmiać lub komentować mnie jak chcecie ale powiem wam szczerze zupa wyszła taka pyszna że sama jestem w szoku. Nawet nie spodziewałam się że wyjdzie taka mega, zatem polecam całym serduchem.

składniki :
3 - 4 kawałki skóry wieprzowej,
1 marchew,
1 słoik 800 g bigosu z kapusty słodko - kwaśnej,
0,5 łyżki przyprawy do bigosu,
kawałek pora,
8 ziemniaków,
1 łyżka majeranku,
ulubiona przyprawa z dodatkiem soli.

wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać skóry wieprzowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. ( Jak dla mnie na skórach zupa akurat ta najlepsza lecz możecie dodać inne mięso jeśli macie obrzydzenie do skór my uwielbiamy ). Gotować do miękkości skór. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę i gotować do miękkości ziemniaków.
Jak już ziemniaki są miękkie wkroić pora, przygotować słoik bigosu i włożyć zawartość do gotującego się wywaru z ziemniakami. Chwilę całość z bigosem zagotować.


Gdy już całość się zagotuje dodać majeranek, doprawić do smaku ulubiona przyprawą z solą, zagotować. Na sam koniec gotowania dodać pół łyżki przyprawy do bigosu i również zagotować.


Powiem tak gotując tą zupę myślałam że wyjdzie jeden wielki niewypał, a okazała się tak pyszna że zagości u mnie na stałe. A skóry które dodałam zamiast mięsa tylko podkreśliły smak zupy bigosowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu