Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 26 kwietnia 2020

Drożdżowe z borówkami.

Podam wam dziś przepis na ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej drogiej koleżanki Honoratki. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a w znikaniu jeszcze szybsze. Nie wiem co o tym sądzicie ale moje potrawy ostatnio robią mi psikusy chleb na maślance pokazał like zaś dzisiejsze drożdżowe ma ładną uśmiechniętą minkę widoczną gołym okiem czyż nie ?

składniki :
Do większej miski wrzucić w następującej kolejności.
- 85 g drożdży świeżych,
- 4 jajka ( wcześniej roztrzepać widelcem ),
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- dowolny aromat ( ja dałam cytrynowy ).

kruszonka.
4 łyżki mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżki masła ( dałam solla z Biedronki ).

dodatkowo:
300 g borówek.
wykonanie : Do miski dodać wszystkie składniki w takiej kolejności jak opisane i pozostawić bez mieszania na około 3 godziny ( można mniej ). Gdy już jest widoczna praca drożdży, całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę.

Zmiksowane ciasto przelać do blaszki 24 * 35 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzch wyłożyć owoce borówki ( może również być bez owoców ).

Gdy już mamy wyłożone owoce, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości w kruszonkę.

Przygotowaną kruszonką posypać ciasto z owocami. Ciasto tak przygotowane postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu wystudzić. Upieczone ciasto środkiem się zapadło ale to wina owoców zakalca nie ma. Jeśli ktoś woli mniej przypieczone wystarczy z 15 minut przed końcem pieczenia ciasta nakryć je folią aluminiową.

Takie ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do kawy, gorącego kakao czy szklanki zimnego mleka. Ciasto wyszło fajne kruche a owoc borówki fajnie komponuje się z ciastem drożdżowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu