Kuchnia domowa Agi.

Gulasz z piersi kaczki.

Mam dziś dla was przepis na gulasz z piersi kaczki, już wiecie że mam swojskie i długo się je przygotowuje ale szczerze mówiąc wiem co jem. Czasochłonne jest bardzo ale smak jest tak pyszny że nie potrafię wam go opisać przez komputer. No nic po prostu podam przepis a wy sami stwierdzicie czy dobre, dodam tylko że z kupnego mięsa na pewno krócej się przygotowuje taki gulasz.

składniki :
800 g piersi z kaczki ze skórą,
0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
1 płaska łyżka przyprawy do kaczki,
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku,
5 szklanek wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
1 mały pęczek natki pietruszki.
wykonanie : Przygotować kacze piersi, pokroić je razem ze skórą w dowolną kostkę ( chyba że ktoś nie chce skóry można pominąć.
Następnie posypać przyprawami sypkimi i całość wymieszać łyżką do wchłonięcia przypraw w mięso.

Tak przygotowane mięso położyć na suchą patelnię i podsmażać tak długo aż mięso się zarumieni a tłuszcz ze skór się wytopi.

Gdy mamy już podsmażone mięso na rumiano a tłuszcz się wytopił, wlać wodę ( może być gotowana ) i dodać suszoną włoszczyznę, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie mięciutkie.
Jak już ładnie się poddusiło mięso i zaczyna się robić sos, dodać drobno pokrojona natkę pietruszki i jeszcze chwilę poddusić aż zrobi się gęstawy sos.

 Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą jęczmienną oraz mizerią z ogórka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i...