Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 3 kwietnia 2020

Obwarzanki z ciasta francuskiego.

Czy znajdą się smakosze ciasta francuskiego? Jeśli tak podam wam fajny wymyślony przepis na obwarzanki z masą krówka. Ciastka bo chyba mogę ich tak nazwać robi się bardzo szybko i są pyszne. Mam nadzieję że podobają wam się moje przepisy. Postaram się co jakiś czas wymyślać coś nowego i podzielić się z wami przepisem chociaż obiady codziennie gotuję bo nie mogłabym usiedzieć gdybym nie zjadła gotowanego.

 składniki :
1 ciasto francuskie 300 g,
3 łyżki tak około masy kajmakowej.

dodatkowo : 1 małe jajko,
4 łyżeczki cukru kryształ.
 Gotowe ciasto francuskie w poprzek pokroić na paski po 5 cm. Na tak przygotowane paski, na każdy osobno nałożyć końcówką łyżeczki na brzeg paska masę kajmakową.
Gdy już masa jest wyłożona zawinąć z masą na dwa razy sklejając końce i przyciskając lekko cały pasek formując wężyka.
Następnie gotowy wężyk przewinąć dwa razy formując obwarzanka, robi się to bardzo łatwo.

Gotowe uformowane obwarzanki ułożyć na blaszce sklejonym w stronę blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem i posypać dość obficie cukrem kryształ.


Gotowe obwarzanki wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.
Ciastka wyszły bardzo smaczne nadają się do kawy, dla dzieci oraz gości. Ja zrobiłam z jednej porcji ciasta jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć składniki. Mi wyszło 8 sztuk takich ciasteczek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu