Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki zwykłe pszenne

Dziś sobota i jak to mówią robota lubi głupiego, więc dziś zaszalałam i dwa dania wykonałam. Pierwsze to bułeczki pszenne śniadaniowe dzięki Agnieszce z bloga AGUSIOWE SMAKOŁYKI piekłam je w wyższej temperaturze i dzięki temu mam miękką skórkę bułek. Przepis i wykonanie w całości moje tylko temperaturę zwiększyłam jak mi Aga doradziła. Polecam wam serdecznie bułeczki są miękkie i bez wcześniejszego wyrastania ciasta

składniki:

4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
25 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka ciepłej wody ( nie gorącej ),
0,5 szklanki ciepłego mleka,
0,5 łyżki soli,
2 łyżki oleju

wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka rozkruszyć drożdże, dodać jedną łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i pół szklanki wody z mlekiem, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu

Do miski wsypać mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i resztę wody z mlekiem, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników


Następnie wyrabiając ręką lub mikserem z hakami ciasto podsypać pod koniec odrobiną mąki ( taką nie dużą garść ) i wyrabiać do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk


Gdy mamy już wyrobione ciasto dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie cały dodany olej ( ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo elastyczne )


Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć wyrobione ciasto , uformować wałek i za pomocą noża pokroić na dowolne kawałki ( u mnie wyszło 13 kawałków )



Do ręki brać jeden kawałek uciętego ciasta, wyrabiając go jeszcze w rękach formować bułeczki ( ciasto nie jest oporne łatwo się poddaje podczas wyrabiania ). Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia


Gdy bułki podwoją swoją objętość posmarować je ciepłym mlekiem z wodą. W między czasie nastawić piekarnik na 200 stopni aby się rozgrzał


Wyrośnięte i posmarowane mlekiem z wodą bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące bułki posmarować mlekiem i studzić na kratce


Wreszcie wyszły mi bułki idealne takie o jakich marzyłam. Świetnie nadają się na śniadanie czy kolację z masłem i np. dżemem. Skórka jest mięciutka a w środku super mięciutkie



Komentarze

Popularne posty