Reklama

Wyszukaj przepis

Mielone duszone.

Jak niedziela to inny obiad niż zupka, lecz dziś nie rosół jak u większości osób u mnie mielony podduszany taki jaki lubimy najbardziej. Nie robię obiadu z dwóch dań ponieważ nie lubię marnować jedzenia a znając moją rodzinę nie zjedzą dwóch dań bo dla nich to za dużo.

składniki :
800 g mięsa mielonego z łopatki,
1 cała sucha bułka,
3/4 szklanki mleka ( szklanka pojemność 210 ml ),
5 łyżek bułki tartej suchej,
1 jajko,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
1 mały pęczek natki pietruszki i kopru.

dodatkowo :
1 łyżka suszonych warzyw ( mam od mamy ),
1 szklanka wody,
0,5 łyżeczki ulubionej przyprawy z solą,
bułka tarta ( do obtoczenia kotletów ),
olej do smażenia.
wykonanie : Na początek wysuszoną bułkę namoczyć w mleku, co raz ją poruszać  aby cała się namoczyła i buła miękka od mleka.
Do miski z mięsem dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą suchą oraz bułkę z mleka ( bułki nie odciskać z mleka dodać całość ). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie wkroić natkę pietruszki i kopru. Również wszystko wymieszać do połączenia się całości.

Gdy mamy przygotowaną masę mięsną, ręce moczyć w wodzie, nabierać masy i formować kotlety. Następnie obtoczyć je w bułce tartej i układać w patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na złoty kolor.


W czasie gdy kotlety się smażą do garnka wlać wodę, dodać suszone przyprawy oraz pół łyżeczki przyprawy z solą, całość zagotować. Ułożyć usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas energicznie podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze. Dusić tak do 10 minut aż wyparuje woda i zostanie niewielka ilość robiąc się z tego sos co jest widoczne na zdjęciu.

Do tak przygotowanych kotletów dodałam ziemniaki z sosem od duszonych kotletów oraz surówka z cebuli, szczypiorku cienkiego swojego oraz pomidora ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny. Życzę cudownej niedzieli u mnie pochmurno.




Komentarze

Popularne posty