Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 4 maja 2020

Ciasteczka cukierki z ciasta francuskiego z masą krówka.

Tak po obiadku siedziałam pijąc kawę i sobie myślę co by tu wykombinować słodkiego, dzieciaki mówią zjadłybyśmy jakiegoś cukierka. Ha ha ja nie wiele myśląc mam w domu ciasto francuskie masa krówka też jest no to zrobię im cukierki ale w formie ciastek. I nie żałuję bo bardzo się ucieszyły tym bardziej że masa krówka orzechowa.

składniki :
1 gotowe ciasto francuskie 300 g,
200 g masy krówka orzechowa lub marmolada,
1 małe jajko.
Wykonanie : Gotowe ciasto wzdłuż przekroić na dwa pasy i w poprzek na prostokąty po 8 - 8,5 cm.
Na każdy prostokąt przez środek nałożyć solidną łyżeczkę masy krówka i zawinąć dwa razy w rulon.

Jak już mamy zwinięte w rulon (zwijać tak aby masa nie wyszła na zewnątrz ). Końce rulonu zawinąć jak papierek w cukierku na raz. Widelcem zrobić na końcach ozdobę.

Tak przygotowane ciastka cukierki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.


Takie ciastka idealnie nadają się do kawy jak również dla dzieci. Jedząc takie ciasteczka wyobrażamy sobie jakbyśmy jedli cukierka lecz już bez papierka. Z tych składników wyszło mi 10 ciasteczek ale jeśli ktoś chce więcej wystarczy zwiększyć składniki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu