Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane z dużą ilością szczypioru i żółtym serem.

Co powiecie na ulepszoną wersję placków ziemniaczanych ? Z wierzchu super chrupiące, przecież nie zawsze musi być rosół w niedzielę choć wiem że to tradycja ale przecież nie będę wstawiała co niedzielę przepis na rosół, po za tym każdy umie rosół ugotować. Dlatego dziś podam wam moją ulepszoną wersję placków może ktoś się skusi na takie jedzonko.

składniki :
2 kg ziemniaków,
160 g szczypioru,
150 g sera żółtego,
2 jajka,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka pieprzu naturalnego,
olej do smażenia.
wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i odsączyć od wody najlepiej na durszlaku. Następnie zetrzeć je na tarce do ziemniaków lub maszynką ( ja jednak wolę ręcznie tarte ziemniaki na placki ).
Do startych ziemniaków dodać jajka, sól, pieprz, szczypior pokrojony drobno oraz ser starty na tarce jarzynowej. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Na patelnię wlać większą ilość oleju i go rozgrzać. Na rozgrzany olej nakładać po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, wyrównać go i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki ułożyć na talerzu. Placki nie wciągają dużo oleju.
Placki wyszły rewelacyjne z wierzchu mocno chrupiące. Podałam je z kwaśną śmietaną i cukrem bo tak lubimy najbardziej ale można podać z ulubionym sosem lub gulaszem kto z czym lubi.




Komentarze

Popularne posty