Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z serków topionych

Co powiecie na w miarę szybki pomysł na obiad a mianowicie na zupę przygotowana z serków topionych. Powiem że myśląc o niej myślałam że wyjdzie coś nie dobrego, i tu moje zaskoczenie zupa wyszła bardzo smaczna, taka że domownicy brali dolewki. Nic w niej skomplikowanego szybko się ją gotuje a potem rewelacyjnie smakuje

składniki:

0,5 kg - 1 kg mięsa z kością wieprzowego lub porcji rosołowych,
2 średnie marchewki,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),
3 serki topione kremowe 100 g każdy ( u mnie gouda ),
175 g śmietany 30 %,
1 liść pora,
25 g natki pietruszki i kopru,
1 mały ząbek czosnku,
1 płaska łyżka przyprawy z solą

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolne mięso najlepiej z kością, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora pokrojony. Gotować do miękkości mięsa na kościach ( jeśli dodamy porcje rosołowe zupa ugotuje się o wiele szybciej ). Jak już mięso w zupie jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze, serki rozprowadzić w miseczce z wywarem od zupy aby nie było grudek, zalać wywar z gotującymi się ziemniakami, doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać drobno wkrojony czosnek i chwilkę zagotować. Następnie śmietanę 30 % również rozmieszać z wywarem od zupy, zalać zupę, wkroić drobno natkę pietruszki i koper, zagotować



Gotową zupę można podać z kromką chleba. Jeśli ktoś lubi zupy krem można wtedy wyjąć mięso i przygotować taką zupę krem i podawać ją wtedy z grzankami, ja osobiście nie przepadam za zupami krem



Komentarze

Popularne posty