Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 12 maja 2020

Ciasto z Colą i kremem mascarpone.

Podam wam przepis na cudowne ciasto mojej wspaniałej koleżanki Agnieszki z bloga który prowadzi. Nie mogłam się oprzeć temu ciastu i go wykonałam. A że jestem noga co do ubijania śmietany dlatego trochę zmieniłam przepis a oryginalny Agnieszki jest tu : https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2018/02/ciasto-z-coca-cola-i-kremem-mascarpone. Polecam serdecznie jeśli ktoś lubi ciasta z kremem jest idealne, teraz podam przepis jak robiłam prawie wszystko jak u Agi.

składniki na ciasto :
1 kostka margaryny ( użyłam tortowa ),
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 pełne łyżki kakao,
1 szklanka coli,
4 jajka,
2,5 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka sody.

składniki na masę według mnie :
1 śmietana 30 % kubek 330 g,
500 g serek mascarpone,
2 śmietany śnieżka.

polewa :
100 g margaryny,
4 łyżki cukru ( dałam kryształ ),
2 pełne łyżki kakao,
4 - 5 łyżki coli.

dodatkowo :
1 szklanka coli ( do nasączenia ciasta ).
wykonanie : W garnku rozpuścić margarynę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypać kakao i wymieszać podgrzewając. Na koniec wlać colę chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jak masa już wystygła dodać żółtka, mąkę oraz sodę i całość zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Gdy mamy już zmiksowane ciasto białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.


Jak już mamy ubitą pianę z białek, przełożyć do niej ciasto i lekko wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z pianą z białek. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35 * 25 ( można mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie ściąć lekko górę i pokruszyć ( będzie do ozdoby góry ciasta ). Ciasto przeciąć na dwa blaty. Dolny blat ułożyć w blaszce wyłożonej papierem.

 W międzyczasie ubić śmietanę 30 % ze śmietanami śnieżka, następnie dodając stopniowo po łyżce serka mascarpone zmiksować całość do połączenia się śmietany z serkiem mascarpone.

Wyłożony dolny blat ciasta nasączyć przez całość colą. Położyć przygotowany krem z mascarpone i rozsmarować równo po całości. Przykryć krem drugim blatem ciasta i również go nasączyć colą.

Gdy już mamy krem nakryty drugim nasączonym blatem ciasta. Przygotować polewę, wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ( nie gotować polewy ). Gorącą polewą posmarować górny blat ciasta i na nią posypać pokruszone wcześniej ciasto. Tak przygotowane wstawić do lodówki aby krem dobrze się związał.


Ciasto jest przepyszne przypomina kopiec kreta a nawet słodką kanapkę z kremem. Idealnie nadaje się do kawy, dla gości oraz dla dużych i małych, dzieci tym ciastem będą zachwycone. Polecam serdecznie a Agnieszce pięknie dziękuję za wspaniały przepis.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu