Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto z Colą i kremem MASCARPONE

Podam wam przepis na cudowne ciasto mojej wspaniałej koleżanki Agnieszki z bloga który prowadzi. Nie mogłam się oprzeć temu ciastu i go wykonałam. A że jestem noga co do ubijania śmietany dlatego trochę zmieniłam przepis a oryginalny Agnieszki jest tu : Agusiowe Smakołyki Ciasto z colą. Polecam serdecznie jeśli ktoś lubi ciasta z kremem jest idealne, teraz podam przepis jak robiłam prawie wszystko jak u Agi

składniki na ciasto:

1 kostka margaryny ( użyłam tortowa ),
1 szklanka cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 pełne łyżki kakao,
1 szklanka coli,
4 jajka,
2,5 szklanki mąki,
1 czubata łyżeczka sody

składniki na masę według mnie:

1 śmietana 30 % kubek 330 g,
500 g serek MASCARPONE,
2 śmietany śnieżka

polewa:

100 g margaryny,
4 łyżki cukru ( dałam kryształ ),
2 pełne łyżki kakao,
4 - 5 łyżki coli

dodatkowo:

1 szklanka coli ( do nasączenia ciasta )

wykonanie:

W garnku rozpuścić margarynę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypać kakao i wymieszać podgrzewając. Na koniec wlać colę chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia i wystudzić

Jak masa już wystygła dodać żółtka, mąkę oraz sodę i całość zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Gdy mamy już zmiksowane ciasto, białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę



Jak już mamy ubitą pianę z białek, przełożyć do niej ciasto i lekko wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z pianą z białek. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35/25 ( można mniejszej ) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto już wystygnie ściąć lekko górę i pokruszyć ( będzie do ozdoby góry ciasta ). Ciasto przeciąć na dwa blaty. Dolny blat ułożyć w blaszce wyłożonej papierem


W międzyczasie ubić śmietanę 30 % ze śmietanami śnieżka, następnie dodając stopniowo po łyżce serka MASCARPONE zmiksować całość do połączenia się śmietany z serkiem MASCARPONE


Wyłożony dolny blat ciasta nasączyć przez całość colą. Położyć przygotowany krem z MASCARPONE i rozsmarować równo po całości. Przykryć krem drugim blatem ciasta i również go nasączyć colą


Gdy już mamy krem nakryty drugim nasączonym blatem ciasta. Przygotować polewę, wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku ( nie gotować polewy ). Gorącą polewą posmarować górny blat ciasta i na nią posypać pokruszone wcześniej ciasto. Tak przygotowane wstawić do lodówki aby krem dobrze się związał



Ciasto jest przepyszne przypomina kopiec kreta a nawet słodką kanapkę z kremem. Idealnie nadaje się do kawy, dla gości oraz dla dużych i małych, dzieci tym ciastem będą zachwycone. Polecam serdecznie a Agnieszce pięknie dziękuję za wspaniały przepis


Komentarze

Popularne posty