Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 23 sierpnia 2020

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami.

Nie macie pomysłu na zalegające w lodówce pieczarki ? Podam wam przepis na ćwiartki w sosie z udziałem pieczarek, sos wyszedł przepyszny a i pieczarki wykorzystane. Inni maja w niedzielę rosół i schabowe a ja jestem odmieniec i mam co innego po za tym nie będę dawała co niedzielę przepisu na rosół bo to już by była duża przesada z mojej strony. Przepis na schabowy to mogę podać o ile wymyślę coś nowego bo tradycyjnego to każdy potrafi usmażyć czyż nie ?

składniki :
2 dowolnej wielkości ćwiartki z kurczaka,
500 g pieczarek,
2 łyżki oleju,
1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
1 płaska łyżka pomidorki ziołowe z czosnkiem i bazylią,
2 łyżki śmietany 18 %,
0,5 łyżki mąki pszennej,
2 szklanki wody,
szczypta cukru,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
1 pęczek natki pietruszki 10 g,
1 łyżka suszonej włoszczyzny.
wykonanie : Ćwiartki kurczaka podzielić na części, oczyścić, umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie obsypać przyprawą do kurczaka oraz pomidorkami ziołowymi z bazylią wlać olej i wymieszać. Wymieszane odstawić na 10 minut aby przyprawy weszły w mięso.
Gdy ćwiartki odstały swój czas przełożyć je skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoto - brązowy  kolor ( najlepiej gdyby patelnia była duża i głęboka ).

Jak już mamy obsmażone ćwiartki wlać wodę przegotowaną dodać suszone warzywa i całość dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i wyparowania szklanki wody. Oczywiście w czasie duszenia co jakiś czas mięso przekręcać.

Gdy mięso jest już mięciutkie dodać pieczarki oczyszczone i pokrojone w kawałki i całość dusić już bez przykrycia do miękkości pieczarek lekko doprawić przyprawą z solą. W międzyczasie śmietanę z mąką rozrobić z gorącym wywarem od sosu. Jak już pieczarki są mięciutkie wkroić natkę pietruszki.


Do ćwiartek z kurczaka i pieczarek z natką pietruszki wlać wcześniej rozrobioną śmietanę nie zapomnijmy do śmietany dodać szczyptę cukru wtedy nie zważy się podczas dodania do sosu. Podusić z wlaną śmietaną tak długo aż zrobi się gęstawy sos.

Tak przygotowane ćwiartki z kurczaka w sosie podałam z całymi ziemniakami oraz surówką z pomidorów malinowych i żółtych ze szczypiorkiem czosnkowym i kefirem śmietankowym. Takim sposobem obiad wyszedł pyszny a pieczarki się nie zmarnowały.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu