Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto jogurtowe.

Podam wam sprawdzony prze ze mnie przepis na ciasto jogurtowe które podała mi moja przyjaciółka Ela. Ciasto świetnie nadaje się do każdego rodzaju owoców ja od siebie dodałam jabłka i daktyle. Fajne połączenie zwłaszcza z aromatem śmietankowym. Jeśli są koneserzy ciast to zachęcam do skorzystania z tego przepisu ciasto jest wilgotne i puchate, nadaje się dla gości jak również dla domowników.

składniki :
3 szklanki mąki tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 szklanka cukru,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 opakowanie 15 g,
1 jogurt 220 g u mnie śmietankowy,
3 jajka,
3/4 szklanki oleju,
kilka kropel aromatu śmietankowego lub kto jaki lubi.

dodatkowo :
2 jabłka,
75 g daktyli.
wykonanie : Do miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na tak zwany kogel - mogel do połączenia się jajek z cukrem ( miksować tak długo aż w masie jajecznej nie będzie wyczuwalny cukier.
Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną przygotować jogurt równie dobrze może być owocowy. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać jogurt, olej oraz aromat dowolny i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się składników w całość. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


Gdy mamy już zmiksowane ciasto, dodać daktyle pokrojone w mniejsze kawałki oraz jabłka obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z jabłkami i daktylami ( można dać owoce kto jakie chce lub rodzynki czy orzechy wszystko według swego uznania ).

                                              

Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 32 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą ( ja papier zawsze przed przełożeniem ciasta odpowiedni kawałek miętolę zamaczam w wodzie i energicznym ruchem je prostuję dużo lepiej układa się taki w blaszce ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce. Gdy już całkowicie wystygnie posypać cukrem pudrem. Wyjąć z blaszki razem z papierem. Jeśli ktoś chce wyższe wystarczy podwoić wszystkie składniki to nie jest za chude ale myślę że mogłoby być wyższe, robiłam je pierwszy raz to i tak wyszło bardzo ładne. Kroi się bardzo fajnie nie kruszy się aż tak bardzo.


Ciasto jogurtowe świetnie nadaje się dla gości jak i do popołudniowej kawki. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającym w lodówce jogurtem to właśnie podałam wam jego rozwiązanie. Kto będzie chciał to skorzysta z przepisu. Jest bardzo proste w wykonaniu i mało czasochłonne.





Komentarze

Popularne posty