Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej na żeberkach.

Jak wam mija środek tygodnia ? Mi jakoś w miarę fajnie choć miałam kilka spraw do załatwienia to obiad obowiązkowo musiał być a że jestem fanką kiszonej kapusty, uwielbiam ją w każdej postaci dlatego dziś postanowiłam ugotować pyszny kapuśniaczek. Jak nigdy cały poszedł nic nie zostało, to chyba o czymś świadczy jak uważacie ? Jeśli jesteście również fanami kapuśniaków jak ja z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem na pyszną zupkę.

składniki :
550 g żeberek wieprzowych,
1 marchew 150 g,
450 g kiszonej młodej kapusty,
1 łyżka suszonych warzyw,
6 - ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków ),
1 kawałek liści pora,
1 mała gałązka selera natka,
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umyte i pokrojone na części żeberka, marchew pokrojoną dowolnie oraz liść pora i nać selera pokrojone drobniej. Całość od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości żeberek. Jak już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić przyprawą z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już w zupie miękkie dodać pokrojoną drobniej kapustę kiszoną i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. W czasie gotowania się kapusty w zupie jeśli jest mało kwaśna można dodać odrobinę kwasku cytrynowego wtedy nasila się smak kapusty. Jak już kapusta jest miękka dodać majeranek oraz pieprz ziołowy i jeszcze chwilę pogotować, zdjąć z ognia.


Ugotowaną zupkę podałam z żeberkiem i oczywiście dużą ilością pieprzu ziołowego ponieważ tak najbardziej mi smakuje. Zupa wyszła smaczna lekko kwaskowata a to za sprawą kwasku cytrynowego, jeśli ktoś nie lubi kwaśnego kapuśniaku można pominąć kwasek cytrynowy.




Komentarze

Popularne posty