Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 1 września 2020

Sernik na herbatnikach z mlekiem w proszku.

Podam wam przepis na sernik który wymyśliłam wczoraj późnym wieczorem, co mi przyszło do głowy to dodawałam. Sernik wyszedł przepyszny, jest w nim mało pracy w wykonaniu za to znika w mgnieniu oka. Kto uwielbia serniki powinien skorzystać z tego przepisu będzie po prostu zachwycony a sernik podbije wasze serca i podniebienia.

składniki :
60 sztuk herbatników,
200 g margaryny,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
500 g twarogu,
1,5 szklanki mleka w proszku ( szklanka pojemność 210 ml ),
1,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka aromatu migdałowego,
250 g borówek lub innych owoców.

wykonanie : Do miski pokruszyć herbatniki nie muszą być na miazgę, margarynę rozpuścić i wlać do herbatników. Całość wymieszać łyżką następnie połączyć ręką herbatniki z margaryną na jednolitą masę.
Do drugiej miski wbić całe jajka i wsypać cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę tak aby nie było czuć cukru.
Jak mamy już dokładnie zmiksowaną masę jajeczną dodać twaróg półtłusty ( ja miałam dwie kostki tak jakby mielone dlatego nie mieliłam go ) oraz wsypać mleko w proszku i aromat oraz proszek do pieczenia , całość dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i również zmiksować do połączenia się składników.


Do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia można mniejszą jeśli ktoś chce wyższy sernik. Wyłożyć przygotowane wcześniej herbatniki z margaryną, na herbatniki ułożyć umyte i osuszone borówki, na borówki wylać przygotowaną masę twarogową.


Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Sernik wyjąć z piekarnika i najlepiej pozostawić na całą noc do całkowitego ostygnięcia. Następnego dnia posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Ostudzony sernik odjąć od papieru do pieczenia ( bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ). Kroić według swego uznania ( również dobrze się klei nic się nie łamie ani nie rozsypuje ). Jest po prostu idealny choć powstał z mojej głowy to jestem z niego bardzo dumna.

Sernik wyszedł bardzo smaczny nie ma zakalca. Znika szybciej niż to możliwe. Nadaje się idealnie do kawy dla gości jak również na różnego rodzaju przyjęcia. A dodane borówki świetnie podkreślają smak sernika. Jeśli ktoś nie lubi borówek można spróbować dodać inny owoc.





3 komentarze:

Popularne w tym miesiącu