Duży biszkopt z 8 jaj bez proszku do pieczenia z masą budyniową z żółtkami i kaszą manną
Hej to znowu ja a zarazem życzę wam miłego dnia wielkimi krokami zbliża się DZIEŃ MATKI i właśnie z tej okazji chciałabym się z wami podzielić przepisem na cudowny biszkopt bez grama proszku do pieczenia oraz krem który oczywiście sama wymyśliłam nigdzie się nie sugerowałam aby zdobyć przepis po prostu powstał w mojej głowie nocami, dużo osób pytało mnie o przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia i zawsze odpowiadałam że mam taki przepis od SYLWI Z FACEBOOKA ale do puki sama nie przetestuję to nie będę podawała przepisu gdyż nie chcę aby ktoś miał pretensję że nie wyszedł że kłamię czy inne komentarze dlatego zawsze najpierw testuję i jak faktycznie jakiś przepis się uda dopiero wstawiam go na mego bloga. A krem no krem jak krem może ktoś z Państwa ma lepszy ja jestem z siebie dumna gdyż jak wspomniała wymyśliłam go sama a wyszedł dosłownie cudowny, tak więc zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem gdyż główną rolę w tym cieście gra krem na biszkopt już podawałam dwa przepisy ale mino to podam także i na ten z 8 jaj
składniki na biszkopt:
- 8 jajek rozmiar M,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2/4 szklanki mąki-skrobi ziemniaczanej
- 1 mała szczypta soli
masa budyniowa:
- 2,5 szklanki mleka 3,2%,
- 1 kostka margaryny TORTOWA,
- 4 żółtka,
- 2 budynie śmietankowe jeden 40 g drugi 35 g,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kaszy manny
dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie 825 g (można użyć inne owoce)
wykonanie:
Na początek wyjąć z lodówki wszystkie potrzebne składniki do ciasta aby uzyskały temperaturę pokojową, następnie gdy już ją uzyskały białka oddzielić od żółtek do misy miksera planetarnego jeśli ktoś posiada jeśli nie to do miski zwykłej dodać same białka i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy piana jest wystarczająco sztywna podczas dalszego ubijania stopniowo dodawać cukier puder do ostatniej łyżki. Gdy piana jest już lśniąca wtedy podczas ubijania dodawać po jednym żółtku i jak już piana z białek połączy się z żółtkami wtedy zdjąć miskę z miksera dodać przesiane obie mąki i za pomocą szpatułki drewnianej lub silikonowej powoli wymieszać do czasu aż masa jajeczna połączy się z mąkami
Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 32/25 w której wykładamy tylko dno papierem do pieczenia, wyrównać wierzch biszkoptu i wstawić go do nagrzanego na 175 stopni piekarnika druga półka od dołu i piec 35 minut w zależności od piekarnika bardzo ważne jest to aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, biszkopt piec do ładnego zarumienienia sprawdzić patyczkiem 2 minuty przed końcem pieczenia czy nie jest w środku surowy u mnie wyszedł idealny. Po wyznaczonym czasie upieczenia się ciasta wyjąć go z gorącego piekarnika i z niewielkiej wysokości rzucić całą blaszką na blat segmentu czy stołu, pozostawić do całkowitego ostygnięcia się ciasta, po ostygnięciu wyjąć z blaszki i zdjąć papier z dna ciasta
W czasie gdy biszkopt na spokojnie sobie stygnie należy ugotować masę budyniową ja zawsze dodaję składniki potrzebne do słoika i potrząsając nim całość mieszam wtedy mam pewność że nie będzie grudek a więc tak: do garnka na dno wlać odrobinę wody zagotować ją następnie po zagotowaniu wlać 1,5 szklanki mleka gdy mleko już się zagotuje wtedy wlać całą zawartość ze słoika do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do momentu aż powstanie gęsty budyń po ugotowaniu zdjąć z ognia i przestawić na deskę kuchenną, gotową masę budyniową nakryć folią spożywczą wtedy nie będzie kożucha i tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy krem już jest zimny wtedy do misy miksera dodać pokrojoną drobniej margarynę i zmiksować ją do uzyskania jasnego koloru po czym dodawać po łyżce ugotowanego kremu cały czas miksując aż do skończenia się kremu a całość miksować około 2-3 minut
Gdy wszystko już mamy przygotowane i ostygnięte a brzoskwinie ocieknięte z syropu i pokrojone w półplasterki zabieramy się za przygotowanie całego ciasta, czyli do blaszki w której był pieczony biszkopt wyłożyć ją po całości papierem do pieczenia, biszkopt przekroić długim nożem na trzy blaty i wtedy spodnią część biszkoptu położyć do blaszki z papierem (NIE NASĄCZAĆ) na biszkopt wyłożyć połowę przygotowanego kremu rozsmarować go po całości a na krem ułożyć półplasterki brzoskwiń lub dowolnych owoców kto jakie woli, na krem z brzoskwiniami położyć środkową część biszkoptu docisnąć do poprzedniej warstwy z kremem, wyłożyć pozostałą warstwę kremu i również owoce z tym że w większych odstępach a na drugą warstwę położyć trzeci blat czyli wierzchni także docisnąć dość mocno i posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę kto jak woli. Tak przygotowane ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki jednak najlepiej na całą noc aby krem ładnie się związał, następnego dnia wyjąć razem z papierem jest idealne co jest widoczne na zdjęciu
Następnego dnia po wyjęciu z lodówki ciasto kroi się bardzo ładnie nawet krem nie zostaje na nożu a w smaku co mogę powiedzieć wyszło mi po prostu perfekcyjne nie chwaląc się oczywiście 😂 biszkopt lekki jak chmurka no a ten krem to po prostu petarda jestem z siebie tak dumna że aż duma mnie rozpiera że wyszło mi tak idealne ciasto i krem, całe ciasto nie jest za słodkie takie w sam raz a to dlatego gdyż do kremu dałam mało cukru no powiem wam że nie ma się nad czym zastanawiać tylko przygotować swoim MAMOM, MAMUSIOM takie pyszności gorąco polecam będziecie zachwyceni a tu podaje moje dwa biszkopty z 10 jaj i z 5 jaj może również zechcecie skorzystać Biszkopt z 10 jaj bez proszku do pieczenia
Komentarze
Prześlij komentarz