Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki z mięsa indyczego

Tak dawno nie miałam gołąbków że po mimo złego samopoczucia postanowiłam je zrobić. Są inne niż tradycyjne ponieważ z mięsa indyczego, zapewne zaraz będą komentarze że to nie gołąbki ponieważ gołąbki są tylko z mięsa wieprzowego. Ale zapewniam was że to nie prawda moja mama często robiła gołąbki z kaszy jęczmiennej były przepyszne. Gołąbki można robić na różne sposoby mój dziadek na przykład robił ziemniaczane też były bardzo smaczne. A tak przy okazji zdradzę wam mój sposób zawijania gołąbków

składniki:

2,5 dużego ząbka czosnku,
2 szklanki ryżu ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 opakowania mięsa mielonego na kotlety z indyka ( opakowanie 500 g ),
2 łyżki majeranku,
1 łyżka soli,
0,5 łyżki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
0,5 łyżki papryki ostrej mielonej,
1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
1 główka kapusty słodkiej 1700 g,
1 łyżka octu,
0,5 łyżki soli ( do parzenia kapusty )

sos:

4 szklanki wody przegotowanej,
1 płaska łyżka cukru,
2 koncentraty pomidorowe 30 % ( 160 g każdy ),
0,5 łyżeczki soli,
6 ziarenek ziela angielskiego,
1 duży liść laurowy

wykonanie: 

Ryż uprażyć dzień wcześniej lub w dzień robienia i ostudzić. Do dużego garnka wlać 4 litry wody, posolić i dodać ocet ( dodając ocet do parzenia kapusty nie łamią się liście ). Gdy woda się zagotuje z kapusty wyciąć głąb i włożyć kapustę wyciętym głąbem w dno garnka, zmniejszyć ogień odwrócić kapustę i oddzielać pojedynczo liście. Gdy wszystkie są już oddzielone wystudzić

Jak już mamy oddzielone wszystkie liście i postawiliśmy do wystygnięcia. Przygotować farsz, do miski przełożyć ryż, dodać mięso z indyka, przyprawy czyli : sól, majeranek, paprykę ostrą, Vegetę oraz czosnek pokrojony drobno. Wszystko dokładnie wymieszać ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą

Do dużego garnka nawet do tego w którym parzyliśmy kapustę na dno ułożyć mniejsze sparzone liście odcinając twardą końcówkę. Do ręki wziąć jeden z liści odciąć twardą końcówkę, odwrócić liść nałożyć farsz mięsno ryżowy ( tak około jednej łyżki w zależności od wielkości liścia kapuścianego )


Jak już mamy nałożony farsz mięsno ryżowy, zaczynamy zwijać ciasno gołąbka od strony wyciętej twardej końcówki. Gdy już całego mamy zwiniętego wtedy dwa końce gołąbka wcisnąć w środek ( całość widoczna na zdjęciu ). Tak zwinięty gołąbek nie rozpada się


Gotowe gołąbki ciasno poukładać w garnku w którym mamy wyłożone dno liśćmi kapuścianymi. Resztę liści które pozostały ułożyć na wierzchu między gołąbkami. Zalać całość sosem pomidorowym ( ja zrobiłam go tak do miski wlałam cztery szklanki przegotowanej letniej wody, dodałam cukier, sól oraz koncentraty pomidorowe dokładnie wymieszać ). Gdy gołąbki się zagotują dodać ziela angielskie liść laurowy i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 godziny do czasu aż liście kapusty z góry będą miękkie


Ugotowane mięciutkie gołąbki podałam z ziemniakami ugotowanymi razem z marchewką, polanymi sosem z gołąbków. Można również jeść z chlebem lub bułka kto jak lubi. Z podanych składników wyszło mi dwadzieścia trzy sztuki gołąbków ( tak jak pisałam jest to zależne od wielkości liści kapusty ). Jeśli zostaną wam gołąbki proponuję zawekować lub zamrozić choć mi osobiście mrożone nie smakują


Komentarze

Popularne posty