Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 3 listopada 2020

Grochówka z całego grochu.

Dziś u nas grochówka  ha ha będzie trzeba uważać, będą pierdy aż chałupa będzie odskakiwać. No cóż siła wyższa dostaliśmy groch od gospodarza z jego własnego pola bez chemii i konserwantów, rósł sobie na łonie natury gdy padał deszcz i gdy świeciło słonko, taki najlepszy pachnący świeżością. Warzywa też mamy swoje bez chemii. A że domownikom zachciało się dziś grochowej to długo nie myśląc ugotowałam.

składniki :

600 g żeberek surowych,

75 g kiełbasy żywieckiej grubej,

110 g szynki ogonowej wędzonej,

1,5 szklanki grochu całego ( szklanka poj. 210 ml ),

2 łyżki suszonych warzyw,

8 ziarenek ziela angielskiego,

4 małe liście laurowe,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

250 g marchwi,

2,5 łyżeczki przyprawy Doprawka,

2 łyżki oleju,

1 łyżka z górką mąki,

1,5 łyżki majeranku.


wykonanie : Przygotować groch dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć go w wodzie aby trochę napęczniał. W dzień gotowania zupy groch wypłukać. Do garnka wlać trzy litry wody dodać opłukany groch, marchew pokrojona dowolnie oraz żeberka. Całość gotować do miękkości mięsa na żeberkach oraz grochu.

Jak już w gotowanym wywarze na żeberkach groch jest miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszone warzywa, przyprawę z solą np. doprawka lub ziarenka smaku, dodać również ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie wsypać majeranek i nadal gotować na małym ogniu.
W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojone w kostkę wędliny czyli kiełbasę żywiecką i szynkę ogonową i podsmażyć na rumiany kolor. Usmażoną kiełbasę z szynką dodać do gotującej się zupy i chwilę pogotować.
W międzyczasie gdy zupa z podsmażoną kiełbasą się gotuje, na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć mąkę z olejem na lekko brązowy kolor. Do podsmażonej mąki dodać 5 chochel wywaru z zupy i rozrobić tak aby nie było grudek. Przygotowana mąką zalać gotującą się zupę, zagotować i zdjąć z ognia.


Zupa grochowa wyszła tak smaczna że nic nie zostało aż się zdziwiłam. Po za tym jeśli grochowa by chwile postała to będzie jeszcze smaczniejsza a najsmaczniejsza jest na drugi dzień. No ale nic nie poradzę że mojej rodzinie tak posmakowała że zjedli zanim się zdążyłam obejrzeć. Dobrze że sobie małą miseczkę zdążyłam nalać.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu