Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 8 listopada 2020

Wilgotna babka z jabłkami i cynamonem.

Że dziś jest niedziela wymyśliłam po obiedzie szybkie ciasto do kawki już większej połowy nie ma ale chyba to oznacza że domownikom smakowało. Jest dość proste w wykonaniu a już nie wspomnę o tym jak szybko znika. Jeśli ktoś nie lubi piec lub mu nie wychodzą ciasta, zapewniam że to wyjdzie na pewno wystarczy tylko dobry piekarnik i chęci oraz serce włożone w wykonanie ciasta.

składniki :

5 jajek,

1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml. ),

0,5 szklanki oleju,

1,5 szklanki mąki ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),

4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

2,5 łyżki śmietany 18 %.


dodatkowo :

3 jabłka 430 g,

2 łyżeczki cynamonu z cukrem.


wykonanie : Żółtka oddzielić od białek, do białek wsypać cukier kryształ i na najwyższych obrotach miksera ubijać tak długo aż masa z białek będzie sztywna i lśniąca. Jak już białka mamy dokładnie ubite wtedy dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać do połączenia się białek z żółtkami.



Do ubitej masy z białek i żółtek  nie przerywając ubijania wlewać małymi strumieniami olej. Jak już mamy zmiksowana masę z olejem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i można dodać jedną łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dodałam pomarańczowy fajnie komponuje się z jabłkiem ). Całość dokładnie zmiksować a w międzyczasie przygotować jabłka obrać je oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.


Zmiksowane ciasto przelać do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka posypać cynamon wymieszany z cukrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć ).


Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku przez pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, można posypać cukrem pudrem.
Ciasto wyszło bardzo smaczne i fajne wilgotne a połączenie jabłek z cynamonem to już obłęd, dodanie aromatu też było strzałem w dziesiątkę. Jeśli ktoś nie lubi ciast z jabłkami można dodać inny owoc lub upiec całkiem czyste ciasto bez niczego. Polecam serdecznie do poobiedniej kawki i nie tylko.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu