Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb w jajku ze śmietaną.

Na kolację zrobiłam chlebek w jajku tak jak mama robiła czyli ze śmietaną, tylko wiadomo mama miała śmietanę z mleka od krów, pamiętam jak robiła nam zsiadłe mleko, twaróg no i ta śmietana była tak gęsta że z niej robiła mama nam masło. To były najlepsze czasy nie tak jak teraz kupi się masło niby prawdziwe a czuć margaryną. Ale nie ma co wymagać mamy czasy jakie mamy i nic na to nie poradzimy.

składniki :

10 - 15 jajek klasy M,

2 - 4 czubate łyżki śmietany 18 %,

1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,

1 - 2 bochenki krojonego chleba 500 g,

olej do smażenia.


wykonanie : Do większej salaterki wbić całe jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę uniwersalna lub sól kto co woli jak to mówią wolność wyboru. Jajka ze śmietaną i dowolną przyprawą z solą rozbełtać za pomocą widelca. Przygotować chleb dowolny kto jaki ma ochotę.



Na patelnię wlać większą ilość oleju rozgrzać go na średnim ogniu, kromki chleba zanurzać w przygotowanych jajkach ze śmietaną. Zamoczone w jajkach kromki kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu.


Taki chlebuś w jajku smakuje rewelacyjnie na gorąco jak również gdy wystygnie. Dzięki dodanej śmietanie chleb w jajku jest bardziej miękki i nasączony. Taki chlebek to wspomnienia z mego dzieciństwa. Moje dzieci a w zasadzie już nastolatki bardzo lubią taki chleb gdy im zrobię na śniadanie lub kolację.





Komentarze

Popularne posty