Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 7 grudnia 2020

Grzybowa.

Zwykła a może niezwykła to już zależy od smakoszy którzy uwielbiają zupy tak jak my. Bardzo lubię zupy grzybowe choć z leśnych grzybów jedyne jakie uwielbiam to opieńki i to zrobione tylko w occie ostatecznie jeszcze zjem smażone z cebulą, innych leśnych grzybów nie ruszam nie wiem dlaczego ale jakoś nie mam przekonania do leśnych grzybów. A zupę najbardziej uwielbiam z pieczarek. Dzisiejsza jednak zrobiłam z mieszanki warzywnej z dodatkiem grzybów.

składniki :

450 g mieszanki warzywnej z grzybami,

500 g kości żeberkowych,

6 - 8 ziemniaków,

1 zupa w proszku  grzybowa 48 g ( http://www.winiary.pl/ ),

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

2 łyżki natki pietruszki.


wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać kości żeberkowe wieprzowe, suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liść laurowy. Wywar gotować do miękkości mięska na kościach, w czasie gotowania zdjąć delikatnie powstałe szumowiny. Jak już wywar z kośćmi wieprzowymi się dość pogotował dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu mieszankę warzywną z grzybami, wsypać również przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz mieszanki.

W czasie gdy wywar z ziemniakami i mieszanka się gotuje przygotować zupę w proszku a mianowicie wlać do szklanki pół szklanki przegotowanej zimnej wody, wsypać zupę w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było kluchów. Jak już w wywarze ziemniaki i mieszanka są miękkie wlać przygotowaną zupę w proszku i pogotować na wolnym ogniu piętnaście minut. Zaczęłam dodawać do gotowania zup zupy w proszku i nie żałuję bo są o wiele smaczniejsze ale daję zupy w proszku tylko sprawdzonych firm takich np. jak http://www.winiary.pl/ .
Gdy zupa z zupa w proszku pogotowała się na wolnym ogniu wyznaczony czas, doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną według swego smaku. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, chwilkę zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowaną zupę grzybową polecam podać ze szczypta pieprzu naturalnego oraz kilkoma kroplami magii oryginalnej, smak wtedy jest o wiele wiele smaczniejszy. Może zupa nie wygląda pięknie ale zapewniam wyszła bardzo smaczna. Jeśli ktoś lubi można ją zajadać z kromką lub dwoma kromkami chleba.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu