Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 6 grudnia 2020

Ciasteczka " Makowniki ".

Agnieszka na grze wiejskie życie nad morzem sobie siedziała i szybko o ciasteczkach pomyślała, a że produkty w domu miała więc szybki plan zdziałała. Ciasteczka które wykonałam wyszły super smaczne nikt by się nie spodziewał że można zrobić takie fajne ciastka. Jest przy nich mało pracy a efekt końcowy po upieczeniu mega. Jeśli upieczecie to się przekonacie ile można sprawić sobie przyjemności z pieczenia ciastek.

składniki :

0,5 kostki margaryny tortowej,

4 jajka,

1 puszka maku ( u mnie firmy http://www.bakalland.pl/ ),

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka aromatu migdałowego,

0,5 szklanki cukru,

2,5 szklanki bułki tartej drobnej ( najlepsza z Biedronki ).


wykonanie : Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier kryształ i dodać pokrojoną margarynę o temperaturze pokojowej. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy mamy już zmiksowaną masę jajeczną z margaryną przełożyć mak z puszki, wsypać także proszek do pieczenia i również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z makiem.



Do zmiksowanej masy jajecznej z makiem wsypać bułkę tartą i całość zmiksować do połączenia się całości. Odstawić na chwilę aby bułka tarta napęczniała w maku ( masa powinna być zwięzła ). W międzyczasie ustawić piekarnik na 190 stopni aby się rozgrzał. Gdy piekarnik się rozgrzewa do ręki brać łyżką porcję ciasta ( lewą rękę można lekko zwilżyć wodą ) i formować dowolne kształty ( ja robiłam serduszka widać na zdjęciu że ciastko ma tak mniej więcej centymetr ).


Przygotowane na blaszce ciastka ( każdy może robić sobie kształt na jaki ma ochotę ), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Upieczone ciastka studzić na papierze. Z tego przepisu wyszło mi 42 ciastka. A pomysł na te właśnie ciastka powstał z mojego przepisu na https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2019/08/makowiec-z-samego-maku-bez-ciasta.html .
Ciastka gdy są jeszcze ciepłe są miękkie ale gdy całkowicie ostygną są z wierzchu fajne chrupiące a w środku lekko miękkie. Myślę że takie ciastka będą świetnym rozwiązaniem na zbliżające się święta. Mogą być również ozdoba choinki wystarczy tylko przed pieczeniem zrobić u góry dziurkę na sznureczek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu