Reklama

Wyszukaj przepis

Kruche pierniczki

Hej hej święta zbliżają się wielkimi krokami, tak więc postanowiłam przetestować mój wymyślony przepis na pierniczki kruche. Myślałam że nie wyjdzie z tego nic fajnego a jednak moje zdziwienie było tak zaskakujące jak i pierniki w smaku. Nie są twarde ani miękkie lecz fajnie kruche. Myślę że zechcecie skorzystać ze sprawdzonego przepisu który wam wyjdzie bez niespodzianek

składniki:

1 margaryna tortowa 250 g,
6 łyżek cukru kryształ,
4 szklanki mąki pszennej ( u mnie https://basiazsercem.pl/ ),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie firmy http://www.gellwe.pl/ ),
4 czubate łyżki śmietany 18 %.

wykonanie:

Przygotować przyprawę dowolnej firmy. Do miski przełożyć margarynę o temperaturze pokojowej, wsypać cukier, mąkę proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika, następnie dodać kwaśną śmietanę 18 %. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Przygotowane ciasto zrobione w jedna kulę odstawić na dziesięć minut aby odpoczęło.


Gdy ciasto odstało swój wyznaczony czas na stolnicę wysypać mąkę, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta położyć na stolnicy wysypanej mąką i powyrabiać ciasto z tą mąką ( ponieważ ciasto odpoczywało jest lekko kleiste dlatego trzeba trochę je powyrabiać dodając na stolnice niewielką ilość mąki ). Wyrobione ciasto obsypać lekko mąką i rozwałkować nie za cienko. Jak już mamy rozwałkowane wtedy dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka. W taki sposób postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

Przygotowane wycięte ciasteczka ( ciasto wykorzystujemy do ostatniego kawałka ). Ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 15-20 minut w zależności od tego czy chcemy bardziej zarumienione czy mniej. Upieczone ciastka studzić na papierze. Po wystudzeniu przełożyć na dowolny talerz.


Tak przygotowane ciastka pierniki można z pomocą dzieci ładnie udekorować ja nie mam zdolności dekorowania dlatego tylko kilka ozdobiłam pisakami. Jeśli ktoś chciałby wykorzystać takie ciasteczka na choinkę to przed pieczeniem należy zrobić dziurkę np. przy pomocy plastikowej słomki. Ciasteczka są kruche i bardzo smaczne. Można je zrobić dzień przed świętami one nie muszą leżakować. Wyszło mi ich dość sporo bo piekłam na cztery razy, większą ilość można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Komentarze

Popularne posty