Reklama

Wyszukaj przepis

Chipsy solone

Dziś mnie wzięło na wszystko domowe nie wiem czemu ale jakoś tak wyszło, przygotowałam oprócz pieczeni także chipsy ziemniaczane solone. podpatrzyłam w telewizji na szybkie chipsy sposób i stwierdziłam że je wypróbuje tylko według nich za bardzo posolili ja jednak podam wam przepis według mnie. Myślę że każdemu się spodoba tym bardziej że one są domowe a nie kupne

składniki:

1,5 kg ziemniaków,
2  łyżki soli drobnej,
600 ml wody,
1 szklanka oleju ( szklanka poj. 210 ml )

wykonanie:

Przygotować ziemniaki obrać je i dokładnie umyć. Odlać wodę a ziemniaki zetrzeć na tarce przeznaczonej do plasterków. Jak już mamy starte wszystkie przygotowane ziemniaki wtedy dodać sól i wlać 600 ml wody


Gdy mamy już wlaną wodę do plasterków na chipsy, całość dokładnie wymieszać łyżką i tak przygotowane pozostawić na pół godziny. Gdy plasterki ziemniaczane na chipsy odstały już swój czas, wtedy przelać je na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, jeśli będą za słone można lekko przepłukać

Jak już plasterki na chipsy ociekły z nadmiaru wody, na głębszą patelnię wlać olej rozgrzać go. Gdy olej jest już dość rozgrzany wkładać po kilka sztuk plasterków ziemniaczanych i smażyć na średnim ogniu na ładny rumiany kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. ( Broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ wtedy nie będą chipsy a ciapa ziemniaczana )


Chipsy wyszły super chrupiące dosłownie jak kupne tyle że o wiele smaczniejsze, ja swoje niestety przesoliłam ale podałam przepis prawidłowy nie przesolony bo ja dałam 5 łyżek soli i okazało się za dużo i to wiele za dużo. Polecam domowe chipsy choćby dla dzieci które przecież uwielbiają chipsy czyż nie ?


Komentarze

Popularne posty